logo-type

projeler

MEB DESTEKLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER

İŞLETMELERÜSTÜ EĞİTİM MERKEZİ ÇALIŞMALARIMIZ

3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında verilen işyeri-okul bütünlüğüne dayalı Çıraklık Eğitiminin Türkiye’de uygulamaya konulmasından sonra, sistemin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar yasası uyarınca MEKSA Vakfı tarafından süreli dış finans destekli ‘İşletmelerüstü Eğitim Merkezleri’  oluşturulmuştur. Bu eğitim sisteminde 1 gün MEM’de (ÇEM’de) teorik eğitim alan çırak öğrenci, aynı hafta yarım gün de bu eğitim merkezinde aynı branşta pratik eğitim almaktadır.

Bu eğitim merkezlerinden birisi de;  Gaziantep’te, Sanayi Bakanlığı tarafından Gaziantep Valiliği kanalıyla Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) ve MEKSA Vakfına tahsis edilen, Küsget Örnek Sanayi Sitesindeki bir atölyede 1994 yılında metal (tornacılık, tesviyecilik, kaynakçılık) sektörüne yönelik olarak kurulmuştur. 2 dönüm bir alanda kurulu bu atölyenin onarımı GESOB’nin katkıları ile tamamlanmıştır.

Gaziantep’te metal sektörü ile ilgili mesleklerde MEM’e devam eden çırak öğrencilerin işletmelerüstü eğitimlerini vermek üzere, MEKSA Vakfı tarafından İsviçre finans destekli olarak sunulan tezgah donanımı ve eğitim ortamı ile çağdaş bir eğitim merkezi oluşturulmuştur.

Bu eğitimin sürdürülebilirliği açısından proje süresi sonu, eğitim merkezi GESOB tarafından (01.11.2000 tarihinden başlayarak) devir alınmıştır. Türkiye genelinde birçok konuda örnek işler yapan Gaziantep ilimiz, bu konuda da en iyi örneklerden birini oluşturmuştur.

Çırak öğrencilere yönelik işletmelerüstü eğitimlere ilave olarak ; mühendis, tekniker, teknisyen, usta ve kalfalar için aşağıdaki konularda kısa süreli meslek geliştirme kursları da verilmiştir:

Eğitim merkezimizin kuruluşunda bu güne kadar MEB işbirliği içerisinde Tesviyecilik-Tornacılık ve Kaynakçılık meslek dallarında  toplam 321 öğrenci Kalfalık Eğitimi Başarı belgesi alarak mezun olmuştur.