Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) olarak bünyemizde faaliyetlerini yürütmekte olan mesleki eğitim merkezi üzerinden 2015 yılından bu yana yerelde Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ve Dezavantajlı konumdaki Türk vatandaşlarına yönelik olarak yürütmekte olduğumuz mesleki eğitim ve kayıtlı istihdam çalışmaları ile üyelerimiz olan esnaf ve sanatkarın nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yerelde dezavantajlı konumda olan Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS) ve Türk vatandaşlarının kayıtlı istihdama kazandırılması ile katılımcıların sosyal, kültürel ve ekonomik kazanımlar elde etmelerine katkı sağlanmıştır. Söz konusu bu çalışmaları büyük oranda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile yürütülen ortaklıklarla gerçekleştirilmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu noktada il özelinde gerek Suriyeli vatandaşların gerekse dezavantajlı konumdaki Türk vatandaşlarının sosyal ve ekonomik entegrasyonuna önemli katkılar sağlamıştır.
2021 yılında çalışmaları yapılan ve 01.07.2021 tarihinde sözleşmesi imzalanan "İş Temelli Öğrenme ve Mikro İşletme destek Programı" ile bölge için önem arz eden bir proje çalışması uygulanmaya başlanmıştır. Proje kapsamında il genlinde kayıt dışı çalışanlar ve işsizler başta olmak üzere toplam 255 kişinin işyeri temelli mesleki eğitim uygulamaları ile niteliklerinin iyileştirilmesi ve kayıtlı istihdamlarının sağlanması hedeflenmektedir. Bu uygulamalar kapsamında yerelde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü projenin doğal paydaşı olarak çalışmaların içerisinde yer almaktadır. İşyeri temelli mesleki eğitim projesi kapsamında 6 alan (Makine, Metal, Ahşap, Konfeksiyon, Elektrik, Otomotiv) 11 dal (Çelik Kaynakçısı, Elektrik Ark kaynakçısı, CNC Tezgahlar ve Programlama, Ahşap İskelet Montaj Elemanı, Ahşap İskelet CNC Operatörü, Düz Dikiş Makineci, Dokuma Konfeksiyon Makineci, Koruyucu Kıyafet Dikimi, Otomotiv Fren Bakım Onarımcısı, LPG Montaj ve Bakım Onarımcısı, Zayıf Akım Tesisatçısı) olmak üzere toplam 17 grup olarak mesleki eğitim uygulamaları gerçekleştirilerek katılımcıların istihdamına katkı sağlanacaktır.
Birliklerin hizmet kapasitesinin arttırılması projenin ikinci bileşeni olarak projeye dahil edilmiş ve birliklerin esnaf ve sanatkar işletmelerine yönelik hizmet kalitesinin arttırılması için birliklerde bilgi merkezi kurulması ve bu merkezler üzerinden kayıt dışı işletmelerin yasallaştırılması için danışmanlık faaliyetleri yürütülmesi sağlanacaktır. Bilgi Merkezi (BİLMER) uygulaması ülke genelinde 10 ilde (İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Mersin, Konya, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay) kurulması planlanmaktadır. Bu kapsamda ilk pilot uygulama ilimizde gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamda 444’lü esnaf destek hattı, sosyal medya yayınları ve saha çalışmaları ile Suriyeli ve Türk vatandaşlara ait işletmelerin faaliyetlerini yasal mevzuata uygun yürütmeleri desteklenecektir.
Proje uygulama süresi 12 ay olarak planlanmış ve toplamda 4.531.299,00TL bütçeye sahiptir. Proje faaliyetleri kapsamında mesleki eğitim alan katılımcıların istihdam süreçleri 6 ay süre ile SGK ve yarım maaş desteği verilecek, istihdam sağlayan işletmeler katılımcıların işe adaptasyon süreleri boyunca mali olarak desteklenecektir. Diğer yandan kayıt dışı işletmelerin yasal mevzuata uygun olarak kayıtlı hale gelmeleri için ortaya çıkan kayıt maliyetleri yine proje tarafından karşılanarak söz konusu işletmelere katkı sağlanacaktır.
ILO ile ortaklaşa yürütülen bu proje KFW (Alman Kalkınma Bankası) tarafından fonlanmaktadır. İl özelinde önemli çıktıları olan bu proje ile esnaf ve sanatkarın nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına, işsizliğin önlenmesine, sosyal ve ekonomik kalkınma süreçlerine azami katkı sağlanacaktır. Esnaf ve sanatkar işletmelerinin mevzuata uygun kayıtlı hale getirilmesi ile ortak üretim politikalarının gelişmesine, eşit koşullarda rekabet ortamlarının oluşmasına ve üretim kalitesinin artmasına büyük ölçüde katkı sağlanmış olacaktır.