Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı İsmet Özcan, esnafın artan kiralar, maliyetler, faturalar ve Bağkur prim borçları altında ezildiğini kaydetti. Esnafın, azalan rekabet gücü nedeniyle ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyleyen Özcan, ‘’Esnafın acil olarak can suyu kredisine ihtiyacı var’’ dedi.
Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) Başkanı İsmet Özcan, esnafın içinde bulunduğu sıkıntılı durumu anlattı. Gaziantep’te odaya kayıtlı 41 bin 600, kayıt dışı ile birlikte 100 bin esnaf bulunduğunu söyleyen Özcan, sıkıntıların her geçen gün arttığına dikkat çekti.
YÜKSEK KİRALAR, ESNAFI PERİŞAN ETTİ
Kentteki esnafların en büyük sorunlarından birinin yüksek kiralar olduğunu söyleyen Özcan, “Gaziantep’te kiralar çok pahalı. Bugün iyi bir caddede 80-100 metrekarelik bir dükkanın kirası 20 bin liradan başlayıp 50 bin liraya kadar gidiyor. Diğer bölgelerde de kiralar yüksek. Pandemi ile gelen sıkıntılardan dolayı ötelediğimiz borçlarımız var. Eşten dosttan alıp da ödeyemediğimiz borçlarımız var. Bizim acil olarak can suyu kredisine ihtiyacımız var” diye konuştu.
KREDİYE ULAŞAMIYORUZ!
Esnafın, Esnaf Kefalet Kooperatifleri ve bankalardan bozulan sicillerinden dolayı kredi kullanamadığını söyleyen Özcan, “Esnaf Kefalet Kooperatifleri esnafa uygun krediler veriyor ama limitler yeterli değil. Şu anda 200-300 bin TL’lik krediler veriyorlar. Limitler 1 milyon lira o rakamı vermiyorlar. Bizim geçmişten dönemden kalan borcumuzdan dolayı bu krediye ulaşamıyoruz. Ayrıca sicil sorunumuz var. Özel bankalardan kredi kullanma şansımız zaten sıfır. Pandemide sicilimiz bozuldu. Bunun için de kredi kullanamıyoruz. Devletten isteğimiz gerçek anlamada bir sicil affı çıkarılması.”
BAĞKUR PRİM BORÇLARI ESNAFI ZORLUYOR
Esnafın önemli sorunlarında bir tanesinin de Bağ-Kur prim borçları olduğunu söyleyen Özcan, ‘’Prim borçları ile ilgili yapılandırma yapılıyor ama biz hem primleri hem de borcu ödememiz çok zor. Bunun çözümü biz kendi istihdamımızı kendimiz yaratıyoruz. Devlet istihdam eden işletmelere destekler veriyor. Esnafa da yapılandırma sürecinde de en az yüzde 50 bir indirim yapması gerekiyor. Bu sayede hem primlerimizi hem de borcumuzu öderiz. Bunun yapılması şart. Bu sayede devlet de dışarıdaki parasını toplar. Bu haliyle 10 milyon lira borç da birikse o parayı alamayacak. Çünkü esnaf ödeyemiyor. BAĞ-KUR primlerimizde indirim yapılmalı. Zaten şu anda sağlık hizmetlerinde de acil dışında faydalanamıyoruz. Özel hastaneye zaten gidemiyoruz. Bir esnafın yanında çalışan SSK’lı her türlü hastaneye gidiyor ama işveren gidemiyor. BAĞ-KUR’a iki ay borç biriktiği zaman sağlık hizmetlerinden yararlanamıyoruz” ifadelerini kullandı.
REKABET GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK
Zor günler geçiren esnafın zincir marketlerle rekabet edemediğini aktaran Özcan, bunun için bu marketlerin en azından akşam saat 19:00’da kapatılmasını gerektiğini önerdi. Kayıt dışı konusuna da değinen Özcan, “Kayıt dışı Suriyeliler var. Adamlar kayıt dışı iş yeri açmış, kayıt dışı eleman çalıştırıyor. Biz bunlarla rekabet edemiyoruz. Biz bu konuda ayrıcalık istemiyoruz ama Suriyelilere de verilmesin. Onlar da bizim gibi vergi versin. Yanında SSK’lı çalıştırsın. Dükkanımı açtığım anda benim günlük giderim 5 bin lira, o adam açtığında ise bin lira. Devletten Suriyeliler konusunda kayıt altına alınsınlar. Burada mesele Suriyeliler de değil. İranlısı, Iraklısı, İngiliz için de aynısı geçerli” diyerek sözlerini noktaladı.