GAZİANTEP (ILO Haber) - Gaziantep, mülteci ve ev sahibi toplulukların iş yeri uyum becerilerini geliştirmeyi amaçlayan; yeşil işler, iklim değişikliği ve adil geçiş farkındalığı konularının da eklendiği İşyeri Uyum Programı (İUP) Eğitimi oturumlarını başlattı. Shimall Otel'de düzenlenen Eğitim, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) tarafından uygulanan “İş yerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı-İSMEP’i destekleyici nitelikte olup Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) ve ILO Türkiye ofisi tarafından koordine edilmiştir.
Yaklaşık 3,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de, sosyal uyumu güçlendirmek ve iş yerlerinde verimliliği artırmak amacıyla ILO Türkiye Ofisi tarafından 2019 yılından bu yana Bursa, Gaziantep, Eskişehir, Ankara, İstanbul, İzmir Kahramanmaraş, Adana ve Mersin'de toplam 2278 çalışana İşyeri Uyum Programı (İUP) Eğitimi verilmiştir.
Eğitim, başlatıldığı günden bu yana hem çalışanlardan hem de işverenlerden, iş yerlerindeki etkisine ilişkin olumlu geri bildirimler almıştır.
Gaziantep'te 2-3 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleşen İUP, işyeri uyum stratejileri konusunda uzman eğitmenlerin sunumlarıyla, iki gün boyunca 30 katılımcıyı bir araya getirmiştir. Eğitim programı, temel çalışma hakları, iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürlerarası etkili iletişim ve iklim değişikliği farkındalığına odaklanan ve adil geçiş konusunda temel bilgiler sağlayan beş ana başlıktan oluşmaktadır.
Katılımcıların çoğu, imalat sektöründe çalışmakta olup, bu eğitim aracılığıyla, çalışma yaşamındaki sorunların çözümüne ilişkin pratik ve temel bilgilerle donatılmıştır.
İlk gün, sabah oturumu, iş yaşamında temel kavramlar ve haklar tanıtımıyla başlamış ve bunu toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, mobbing ve iklim değişikliği konuları takip etmiştir. Oturum esnasında interaktif oyunlarla, temel iş yeri uyum becerilerine ilişkin bilgiler verilmiştir.
İkinci gün, oturumlar, çalışma hayatındaki temel haklar, farkındalığı konularına ek olarak, katılımcıların, iş yerine uyum sağlama yeteneklerini daha da geliştirmek için özel olarak tasarlanan etkinlikler ile zenginleştirilmiştir.
Her iki günde de profesyonel amaçlarla çevre edinerek bağ kurulması amacıyla düzenlenen öğle yemeğinde, katılımcılar, eğitim sırasında konuşulan kavramlara ilişkin sohbet etme ve birbirini daha yakından tanıma imkanı bulmuştur.
Eğitim, İSMEP yararlanıcılarının iş yeri entegrasyonunu kolaylaştırmasının yanı sıra, Gaziantep ili özelinde, beceri geliştirme girişimleri ve ekonomik büyüme çalışmalarına da destek olmuştur.
2019’dan bu yana kullanılan İUP içeriği ise, iklim değişikliği ve adil geçiş temalarının eklenmesi ile, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine daha uyumlu bir hale getirilmiştir.
ILO Türkiye Ofisi, iş yeri uyumunun teşvik edilmesine İşyeri Uyum Programı Eğitimleri ile öncülük etmeye devam ediyor. Bu eğitimlerden elde edilen bilgi ve sonuçlar paylaşılmaya devam edilecektir.
Bu program, ABD Hükümeti’nin katkılarıyla ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu (PRM) tarafından finanse edilmekte, İnsana Yakışır Geçim Fırsatlarıyla Dayanıklılığı ve Sosyal Uyumu Destekleme Projesi kapsamında yürütülmektedir.