logo-type

Haberler

GAZİANTEP'TE AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ

GAZİANTEP'TE AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ

 

Gaziantep Demokrasi Meydanında Vali Yardımcılarımız Beyazıt Bestami ALKAN, Mustafa CANARSLAN, Dr. Adil NAS, Gaziantep Milletvekilimiz İ. Halil MAZICIOĞLU, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, GESOB Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri, GTO Yönetim ve Meclis Başkanları, Kamu Kurum Müdürleri ve yöneticileri, GESOB'a bağlı odaların başkan ve yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamış, çelenk koyma töreninden sonra günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar yapılmıştır.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Gaziantep İl Müdürü Mehmet AYKANAT'ın konuşmasının arkasından GESOB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer KÜSBEOĞLU ahiliğin anlamı, işleyişi, önemi ve günümüze yansımaları ile ilgili şunları dile getirdi;

"Ahilik, kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahi ise; dağıtan değil toplayan, yıkan değil yapan, dünya ve ahret dengesini tutturandır, ülke ve ülkelerin varlığına karlılıklar, mutluluklar sağlayandır. Ahilik felsefesi, temelleri 13.yüzyılda Kırşehir'de atılmış, daha sonra tüm Anadolu'ya yayılmış, izleri bugüne kadar süregelmiş kültürel, sosyal ve ekonomik bir oluşumdur.

Ahilik; Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddî, manevî tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarzda teşkilatlanan sivil toplum kuruluşudur. Sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren günümüzde hala geçerliliğini koruyan, adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür.

Ahilik; iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır.

Ahilikte, kalfalıktan ustalığa geçen kişilere bir törenle şed bağlanılarak Fütüvvet (meslek teşkilatı) yoluna giren ustanın, ahilik felsefesine göre “Eline, diline beline sahip ol, kalbini, kapını, alnını açık tut” ilkesine bağlı kalmak zorunda olduğunu vurgulayan Ömer KÜSBEOĞLU sözlerini Ahi teşkilatının kurucusu sayılan Esnaf önderi Ahi Evran'ın
“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir,
Akıl-ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir" sözü ile tamamlamıştır.

Gaziantep Milletvekili İ. Halil MAZICIOĞLU ve Vali Yardımcısı Dr. Adil NAS'ın konuşmalarının arkasından, ilimizde faaliyetlerini sürdüren Esnaf ve Sanatkarlarımız arasından seçilen 2013 yılının bayan, en genç ve en yaşlı ahilerine birer plaket verilmiştir.

Protokol ve misafirlerin huzurunda, Ahilik geleneğini hatırlatmaya ve yaşatmaya yönelik şed kuşatma ve ürün şikayetlerinin değerlendirilmesi amacıyla tiyatro gösterileri yapılmıştır.

Etkinlikler kapsamında tüm protokole ve misafirlere geleneksel ahi pilavı, yöresel tatlarımızdan olan ciğer kavurması, ciğer kebabı ve ayran ikram edilmiştir.

Etkinlik alanında GESOB MEKSA Mesleki Eğitim Merkezleri ile Bakırcılar ve Sedefçiler Odası  tarafından standlar açılmıştır.

GESOB MEKSA Mesleki Eğitim Merkezlerinde İŞKUR ve SODES destekli olarak işsizlere ve dezevantajlı gruplara yönelik düzenlenen mesleki eğitim programlarında eğitimler sırasında üretilen ürünler sergilenmiş, kursiyerler tarafından yapılan bilgilendirme ve sunumlar misafirler tarafından ilgi ile izlenmiştir.

Ekli Görseller