logo-type

Haberler

Antep Savunması ve Esnaf

Çocuk yaştaki gençler, pir ihtiyarlar bir yana, kadınlarında cephedeki yerlerini aldığı dünya harp tarihine geçen bir savaştır, Antep savunması.
Düzenli Ordu bir yana, hiçbir askeri bulunmadan tamamen Antep’te yaşayan insanların, kendi imkânsızlıklarıyla güçlü düşmanın karşısına, sadece inancıyla dikilmesidir. Antep savunması, çok kısıtlı imkânları, neredeyse olmayan ve toplama malzemelerle yapılan silahlarla bir savunmadır bu. Anteplinin inancı, bileğinin gücü kadar, esnafının da yüreğinin savaşıdır bu. Her yönüyle güçlü, zamanın en son teknolojisine sahip silahları sayısız askeri ile saldıran düşmana karşı kadını-kızı, genci, yaşlısı ve esnafının becerisi, bilgisi ve yeteneği ile verilen savaştır bu.
Sadece kendi mesleklerini icra etmek üzere kurulup, donatılmış atölyelerde çok zor şartlar altında ve sağdan soldan buldukları malzemelerle cephedeki yiğitlerin silahını, mermisini yapıp cepheye gönderen Antep esnafının bağımsızlık savaşının yanı sıra, aynı zamanda onur savaşıdır da bu.
Eğer Gaziantep bugün bir sanayi şehri ise, eğer bu gün her Antepli şehrinin yetenekli, bilge “bu imkânlarla, bu yapılamazö mazeretlerine sığınmadan önüne gelen her türlü makine ve ekipmanı kısıtlı imkânlarıyla yapan ve bu yönüyle Dünya teknoloji devi firmalara kafa tutan esnafıyla övünüyorsa, bunu anlamak için biraz gerilere, Antep Savunmasına gitmekte fayda var. O günlerin şartlarında ve yaptıkları mucizevî silahlarda aramakta fayda var. Savaşta düşmana karşı göğüs göğüse savaşılmış ve düşmanın attığı her mermiye, karşı mermiyle cevap verilmişse o merminin arkasındaki güçtür Antep esnafı.
Dün; güçlü işgalci güce karşı duran Antep esnafı, bu günde farklı bir savaşın içine sürüklenmiş ve yine bilgeliği ve karşı konulmaz el becerisiyle aynı kararlılık ve inançla var olma savaşını sürdürmektedir. Bu gün çok övündüğümüz, Gaziantep sanayisinin temel ve değişmez taşıdır Gaziantep esnafı.
Şehirde kurulu her fabrikanın temelinde Antep esnafının tarihten gelen bilgi ve kararlılığını görmek mümkündür.